RURAL ETINET - vytvorenie a manažment Európskej vidieckej siete

25.08.2004 Celý región

Ústav krajinnej ekológie SAV v Bratislave je riešiteľom projektu 6. Rámcového programu EÚ „ Ekonomický a technologický projekt na podporu účasti malých...
Ústav krajinnej ekológie SAV v Bratislave je riešiteľom projektu 6. Rámcového programu EÚ „ Ekonomický a technologický projekt na podporu účasti malých a stredných podnikov vo vidieckych oblastiach“ (RURAL-ETINET).

Jeho hlavným cieľom je vytvorenie a manažment Európskej vidieckej siete za účelom výmeny poznatkov a rozvoja spolupráce, pozostávajúcej z malých a stredných podnikov (SME) zaoberajúcich sa nasledovnou problematikou:
- nové plodiny – výskum a podpora užívania nových plodín, napr. použiteľných na výrobu plastov a detergentov, rastlinných derivátov farmaceutík, prírodných farbív, preventívnych liečiv (onkologické ochorenia, kardiovaskulárne ochorenie, ochorenia obličiek), nových stavebných materiálov, plodín na potlačenie rastlinných patogénnych baktériíí atď. (pozri tiež www.ienica.net)
- poľnohospodársky reťazec - ďalšie spracovávanie dopestovaných/dochovaných poľnohospodárskych produktov priamo v SME
- lesnícko-drevársky spracovateľský reťazec - ťažba – finálne produkty, ťažba – produkcia biomasy, výroba nábytku atď.
- manažment odpadov - nakladanie s tuhým, tekutým, plynným odpadom, recyklovanie odpadov atď.
- ekosystémy - kvality vody, ochrana biodiverzity, monitoring, klíma a kvality ovzdušia, atď.

Na základe uvedených tematických blokov bude vytvorených 5 základných podsietí: nové plodiny, poľnohospodársky reťazec, lesnícko-drevársky spracovateľský reťazec, manažment odpadov a ekosystémy.
Záujemcovia, ktorí pôsobia v danej oblasti a majú záujem registrovať sa v Európskej vidieckej sieti vyplnia registračný dotazník, ktorý je sústredený na získanie základných informácií o ich organizácii. Vybrané informácie o členoch siete z vyplneného dotazníka budú zverejnené na web stránke projektu RURAL-ETINET. Registrácia je bezplatná, je hradená z prostriedkov projektu. Registrovaným členom siete budú poskytované informácie o bežiacich projektoch 6. rámcového programu EU, do ktorých sa môžu dodatočne zapájať. Budú im posielané mesačné správy a informácie o pripravovaných workshopoch, budú im k dispozícii prípadové štúdie podľa jednotlivých tematických podsietí a tiež im bude poskytovaná individuálna pomoc pri podávaní malých projektov v rámci nasledovných tematických priorít:
- Kvalita a bezpečnosť potravín
- Trvalo udržateľný rozvoj, globálne zmeny a ekosystémy
- Výskum pre hospodársku a environmentálnu politiku.

Do siete sa môžu prihlásiť všetky organizácie pôsobiace v daných oblastiach, ktoré majú menej ako 250 zamestnancov, ich ročný obrat nepresahuje 40 miliónov € alebo ich úplná ročná bilancia nepresahuje 27 miliónov € a sú nezávislé t. j. vlastnia viac ako 25%-ný podiel.
Záujemcovia o zaradenie do siete vyžiadajte si registračný dotazník na nasledovnej adrese: RNDr. Marta Dobrovodská, PhD. Ústav krajinnej ekológie SAV, Štefániková 3, P. O. BOX. 254, 814 99 Bratislava, tel. : 02/52493851, e-mail: Marta. Dobrovodska@savba.sk. Podobne na uvedenej adrese je možné získať aj podrobnejšie informácie k uvedenému projektu.
 

Vyberte región